Härän vai koronan vuosi?

Rotan vuosi 2020 vaihtui täällä juuri äsken härän vuodeksi 2021. Vuoden vaihtuminen on tärkein paikallinen juhlapyhä - onhan se monelle ainoa mahdollisuus saada töistä vapaata ja matkustaa perheen ja sukulaisten luo yhteisen juhlan viettoon. 

Vietnamilaisille vuodenvaihteen juhla eli Tet symboloi onnea ja toivoa, yhteisyyttä rakkaiden kanssa ja odotusta paremmasta tulevasta vuodesta. Juhlalla kunnioitetaan menneitä sukupolvia, yhdessä perheen ja suvun kanssa. Tetiä vietetään ns. kuukalenterin ensimmäisen kuukauden ensimmäisenä päivänä (lisää Tetistä täällä >>). Ulkomailla tai eri puolilla Vietnamia asuvat perheenjäsenet matkustavat kotiseuduilleen, monet työpaikat ja palvelut ovat kiinni ainakin uudenvuoden aaton ja uudenvuoden päivän, mutta Tetiin valmistautuminen alkaa jo paljon aikaisemmin ja sitä juhlitaan viikkoja. 

Tällä kertaa Vietnamissa pitkään hiljaiselossa ollut korona nosti päätään juuri, kun uudenvuoden matkustuksen piti alkaa. Monet päättivät jäädä tai käskettiin jäämään koteihinsa ulkomailla tai kaupungeissa, ja joissain paikoin matkustus kiellettiin kokonaan. Vuoden suurimman juhlan odotus vaihtui pettymykseksi.

Pääkaupunki Hanoi ja muutamat muut pohjoisemmat alueet ovat olleet koronaryppäiden kourissa nyt muutaman viikon ajan. Myös täällä Saigonissa havaittiin pari viikkoa sitten tartuntoja, ja altistuneita on jäljitetty herkeämättä. Jäljitystoiminta on uskomattoman tehokasta ja mahdollisesti altistuneita on komennettu keskitettyyn karanteeniin. Sääntöjen rikkomisesta, myös maskitta liikkumisesta, saa täällä rangaistuksen.

Vietnamilaiset ovat ahkeria ja sitkeitä, kuten tämän vuoden juhlaeläin härkä, ja heidän kuuliaisuutensa on ihailtavaa. Kun koronaa hillitään, he pysyvät kodeissaan ja jättävät juhlinnan väliin, vaikka kyseessä olisi heidän vuoden ainoa hengähdyshetkensä. Koteja on siivottu pikkutarkasti juhlaa varten, koristeiksi on kannettu kumkvattipuita, persikankukkia, orkideoja ja krysanteemeja. Kodin alttarilla palavat suitsukkeet ja esi-isille uhrataan ruokaa ja hedelmiä. Varsinkin lapset saavat uusia vaatteita, mutta upeita, värikkäitä, useimmiten punaisen eri sävyisiä, vaatteita pitävät myös erityisesti naiset. Punaisia lucky money -kuoria painotuoreine seteleineen annetaan lahjaksi. 

On epäreilua, että viheliäinen tauti vei monelta vietnamilaiselta vuoden tärkeimmästä juhlasta suuren osan. Isoihin kaupunkeihin tai ulkomaille jääneitä perheenjäseniä on kaivattu, eikä juhla ole ollut entisensä. Entistä enemmän minua harmittaa, kun luen Hesarin tai Ylen uutisia suomalaisista, jotka kiukuttelevat vähäisten kontaktien ja juhlimisen puuttumisen vuoksi ja vähät välittävät suosituksista. Hallitus jahkailee, voidaanko ihmisiä pakottaa testeihin lentokentällä tai määrätä riskimaista tulevia karanteeniin. Mitä ihmeen koronahippaa siellä pelataan?

Suomessa jylläävät ihmisten itselleen omimat erityisoikeudet, joista ei anneta periksi edes maailmanlaajuisen pandemian aikana. Vietnamissa puoluehallitus kertoo, miten toimitaan, jotta korona saadaan jälleen kerran parissa viikossa kuriin, ja määräyksiä totellaan. Vaikka en ole sokea sanelun ja rajoitusten varjopuolille, on se satamiljoonaisessa maassa aivan välttämätöntä. Täällä on turvallista ja luotan täysin siihen, että tällä hetkellä tiedossa olevat tartunnat on pian jäljitetty ja tilanne normalisoituu. Suomi ei uutisoinnin valossa vaikuta kovin tehokkaalta tai edes halukkaalta rajoittamaan tartuntoja. 

Toivon todella, että härän vuosi tuo vietnamilaisille (ja meille muillekin) lopulta odotusten mukaisesti rauhaa ja tasapainoa, jatkuvan koronapelon sijaan. Ainakin sille on täällä erinomaiset edellytykset.

Minni

PS. Kaltaiselleni koiralle härän vuosi on kuulemma hankala ja minun pitää mm. varoa sanojani, etten joutuisi hankaluuksiin. Katsotaan, kuinka tämän blogin käy ;)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lähtökuopissa

Maisemanvaihto: vihdoin Vietnamiin!

Miten sulla menee?